Kladdkaka: Ingredienser till Kladdkaka i kastrull / kastrullkladdkaka:
12 bitar kastrullkladdkaka
100 g smör
2,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 dl vetemjöl
0,5 dl kakao
1 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
2 ägg
12 bitar kastrullkladdkaka
100 g smör
2,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 dl vetemjöl
0,5 dl kakao
1 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
2 ägg
Så här lagar du kastrullkladdkaka:
Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret i en stor kastrull.
Ta av från värmen och rör i socker, vaniljsocker, vetemjöl, kakao, bakpulver salt och sist äggen. Rör till en jämn smet och försök att låta bli att äta upp den goda chokladsmeten.
Häll kladdkakesmeten i en bakform.
Grädda kladdkakan i 15 minuter.
Ta ut kladdkakan och låt den svalna och bli kall i minst 2 timmar i kylen. Då stelnar kladdkakan men är ännu sådär gott krämig. Äter du den direkt så är den för lös men god.
Innan servering pudrar du över florsocker med en sil.
Servera kladdkakan kall med lättvispad grädde eller vaniljglass.
PIZZA:
(Inte den finaste bilden men min familj gillade pizzan så mycket att den nästan var borta när jag hämtade kameran :)
Ingredienser:
Pizzadeg:
25 g jäst
2,5 dl vatten
2 msk olja
0,5 tsk salt
ca 7-8 dl vetemjöl
Pizzadeg:
25 g jäst
2,5 dl vatten
2 msk olja
0,5 tsk salt
ca 7-8 dl vetemjöl
Gör så här:
Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till 37 grader och häll på lite av vattnet över jästen och rör tills jästen är helt upplöst i vattnet. Tillsätt resten av vattnet, olja och salt och rör om. Tillsätt vetemjölet lite i taget - använd gärna köksmaskin eller elvisp med degkrokar och kör tills det blivit en fin deg. Ta så mycket mjöl att degen blir bra och släpper bunkens kant. Låt jäsa under bakduk ½ - 1 timme tills degen blivit dubbelt så stor.
Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Kavla ut degen till den form du vill ha och lägg på bakplåt med bakplåtspapper eller i pizzaformar. Degen räcker till 2 st plåtar ca 25x35 cm om man vill ha tunn pizza.
Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till 37 grader och häll på lite av vattnet över jästen och rör tills jästen är helt upplöst i vattnet. Tillsätt resten av vattnet, olja och salt och rör om. Tillsätt vetemjölet lite i taget - använd gärna köksmaskin eller elvisp med degkrokar och kör tills det blivit en fin deg. Ta så mycket mjöl att degen blir bra och släpper bunkens kant. Låt jäsa under bakduk ½ - 1 timme tills degen blivit dubbelt så stor.
Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Kavla ut degen till den form du vill ha och lägg på bakplåt med bakplåtspapper eller i pizzaformar. Degen räcker till 2 st plåtar ca 25x35 cm om man vill ha tunn pizza.
Jag gillar att ha på mozarella, pesto och soltorkade tomater. Men smaken är som baken och allt funkar på pizza! När jag lagar till familjen ser ingen pizza lika dan ut!
LYCKA TILL!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar